Paljonko verkkosivut oikeasti yritykselle maksavat?

Kirjoittanut: Robin

11 toukokuun, 2022

Verkkosivujen hinnoittelu on aina monimutkainen prosessi. Jokainen projekti on yksilöllinen ja kaikilla on omat vaatimuksensa. Projektien hinnoittelut menevät myös osittain yrityksen koon mukaan, tämä johtuen siitä että yleisesti isommat yritykset tarvitsevat myös isommat ja laajemmat verkkosivut.

Mitä verkkosivujen hintaan lasketaan?

Verkkosivujen hinta muodostuu monesta eri elementistä. Sivuston hintaan usein sisältyy paljon muutakin, kuin vain itse työ. Jokainen sivu tarvitsee domain nimen ja webhotellin tai toisin tunnettu hostingpalvelun. Näiden maksujen määrät voivat vaihdella huikeasti. Usein domainit liikkuvat 15€/vuodessa paikkeilla ja hinta heilahtelua saattaa olla 10€ sinne sun tänne.

Hostingpalvelut ovat kuitenkin paljon monimutkaisempia. Eri palveluntarjoajat tarjoavat eri ominaisuuksia ja paketteja. Hinnat saattavatkin vaihdella siis noin 10€/kuukaudessa 35€/kuukaudessa. Hinta heilahtelu on siis melko suuri. Oikea tekijä kuitenkin valitsee projektiin sopivimman vaihtoehdon. Me kuitenkin suosittelemme investoimaan tässä vaiheessa, sillä se antaa myöhemmin lisää turvaa ja laajentaa mahdollisuuksia.

Verkkosivujen hinnoittelusta 70% – 90% menee työn kustannuksiin, loput hinnasta täyttää ylimääräisten palveluiden ja lisäosien maksut. Näihin saattaa kuulua esimerkiksi ilmoittautumislomakkeet, ajanvarausjärjestelmät, monikielisyys ja muut integraatiot sekä lisäosat.

Eri hinnoittelutavat

Eri mainostoimistot ja freelancerit hinnoittelevat projektejaan hyvin eri tavoilla. Näistä yleisimpiä ovat työn arvon pohjalta, sivujen määrän mukaan ja laskettujen tuntien pohjalta tehty hinnoittelu.

Näin sanotusti osaajat laskuttavat melkeinpä aina palvelun ja työn arvon pohjalta. Tämä johtuu siitä, että vuosien varrelta mukaan kertynyt osaaminen on myös tehnyt työn teosta huomattavasti nopeampaa. Jos hinta laskettaisiin tuntihinnan pohjalta, tienaisi kokenut tekijä huomattavasti vähemmän kuin hidas ja tehoton tekijä. Näin siis tuntihinnoittelusta kannattaa yrittää päästä irti.

Kun taas tunti pohjaisessa hinnoittelussa, arvio tehdään yksilöllisesti jokaista tapausta kohden. Standardi ominaisuuksille löytyy jo ennestään tietyt hinnat, sillä tiedetään suunnilleen kuinka kauan tiettyjen ominaisuuksien rakentamiseen kuluu aikaa, kun taas erikoisemmat pyynnöt ja vaatimukset laskutetaan täysin tuntihinnan pohjalta. Harvemmin kuitenkin löytää mainostoimistoa tai freelanceria, joka tekee puhtaasti tuntihinnoittelun mukaan työtä.

Monelle tuttu sivujen määrän mukaan tehty hinnoittelu onkin hieman näiden kahden mallin hybridiversio. Tämä on usein niin tekijälle kuin myös asiakkaalle hinta-laatu-suhteeltaan kannattavin ratkaisu. Näin asiakas tietää, kuinka laaja verkkosivu hänelle rakennetaan ja samalla saa tekijä siitä työn arvon mukaisen kompensaation.

Yleinen hintataso Suomessa

Vaikka mainostoimistot ja freelancerit eivät tykkää esitellä tuntihintojaan, on keskimääräinen tuntihinta 80€ – 100€ välillä. Tuntihintaan ei myöskään usein sisälly alveja, vaan ne lasketaan erikseen.

Ylläpito kustannukset

Eri sivustot vaativat eri määrin ylläpitoa, jotkut enemmän kun toiset. Tämän takia yleisesti ylläpito tehdäänkin tuntihinnan pohjalta. WordPress sivustot vaativat jatkuvaa ylläpitoa ja eri lisäosien päivitystä ja tiettyjen bugien korjailua. Keskimäärin ylläpidon tuntihinnat liikkuvat siinä 15€ – 100€ paikkeilla.

Yleisiä hintoja eri verkkosivuille

Alle 0€

Voit aina tehdä sivut itse. Muutamalla Google haulla löydät ohjeet ja palvelut mitä hyödyntäen saat varmasti tehtyä toimivat verkkosivut. Tämä on monelle pienyrittäjälle erinomainen vaihtoehto. Ainoa hinta on oma aika ja paljon säätöä sekä uuden oppimista. Usein myös täysin ilmaisia verkkosivuja on melko mahdotonta saavuttaa ja joudut lopulta maksamaan kuitenkin tiettyjä hosting ja domain maksuja.

100€ – 1000€

Usein tähän hintahaarukkaan mahtuvat vain yhden sivun verkkosivut. Yhden sivun verkkosivut voivat olla erinomainen ratkaisu tietyille yrityksille, mutta se ei kuitenkaan sovi kaikille. Jos harkitset verkkosivujen hankkimista tällä budjetilla, suosittelisin tekemään nettisivut joko itse tai kasvattamalla budjettia hieman, jotta saat oikeasti toimivat ja kannattavat sivut yrityksellesi.

1000€ – 3500€

Tämä on ideaali hintahaarukka pienille yrityksille, jotka tarvitsevat toimivat ja monipuoliset sivut yritykselleen. Ongelmana kuitenkin on että kauhean moni mainostoimisto ei lähde edes tekemään alle 3000€ verkkosivuja. Me kuitenkin NiinemetsMedialla olemme erikoistuneet tämän kokoisiin projekteihin.

3500€ – 10,000€

Tällä budjetilla saat usein kokonaiset sivut yritykselle. Projektiin mahtuu myös usein mukaan sisällöntuotanto tai sivujen monimutkaisempi animaatio. Myös kevyemmät ja pienemmän verkkokaupat mahtuvat tähän budjettiin, mutta verkkokauppojen hinnoittelu toimii hieman eri periaatteilla.

10,000€+

Jos yrityksen verkkosivut alkavat vaatimaan monikielisyyttä, monia kymmeniä sivuja ja animoitua sekä täysin yksilöllistä designia erikoispyyntöineen, ylittyy 10,000€ raja hyvin nopeasti. Nämä ovat myös projekteja, mitkä voivat kestää monista kuukausista vuosiin. Usein tämän kokoiset projektit antavat mainostoimistoille myös tilaa testata ja kokeilla eri ratkaisuja.

Asioita mitä välttää nettisivujen tekijää etsiessään

Ensimmäinen punainen lippu on halvin tekijä. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, niin sitä se todennäköisesti myös on. Nämä tekijät usein tekevät sivuja tietyn kaavan mukaan, muokkaamalla yrityksen logoa ja värejä. 

Toinen ryhmä tekijöitä joita välttää on kaikkea lupaavat tyypit, jotka eivät kysele mitään ekstroja. Näissä tapauksissa saatat joutua ikävään kierteeseen, missä pääset maksamaan kaikesta luvatusta erikseen tai sitten tekijällä ei riitä osaamista, eikä projekti valmistu koskaan.

Sopimusta neuvoteltaessa kannattaa sopia myös erityisen selvästi vastuut, esimerkiksi kuka tuottaa tekstit ja kuvituksen sivuille, sekä milloin nämä pitää olla toimitettuina. Liian usein nopeat projektit venyvät, koska ei ole sovittu selvästi aikatauluja ja päämääriä. 

Kannattaa aina myös pyytää erikseen projektiin sopivaksi nähtyjä tilannepäivityksiä. Pidemmissä projekteissa kuukausittaisia raportteja tai tilannepäivityksiä ja lyhyemmissä projekteissa säännöllisiä tilannepäivityksiä. 

On myös erityisen tärkeää sopia kommunikaatioväylä, mitä pitkin pysyy ajan tasalla projektista, voi kysyä ja seurata projektin kulkua. Näin muutoksia voidaan tehdä hyvin nopealla aikataululla ja minimaalisella häirinnällä.

Me NiinemetsMedialla käytämme asiakkaan toiveen mukaisesti eri alustoja kuten esimerkiksi Trello, Gmail, Slack ja Asana. Näin me pystymme kommunikoimaan aktiivisesti projektin kehityksen aikana asiakkaiden kanssa, silloin kun heille se sopii.

Verkkokauppojen hinnoittelu erikseen

Verkkokauppojen hinnoittelu onkin hieman erilaisempaa kuin tavallisten verkkosivujen. Verkkokaupat ovat luonnostaan paljon monimutkaisempia, ja usein hinnoittelu perustuukin verkkokauppojen tuotteiden laajuuteen. Jos verkkokaupassa on paljon tuotteita ja tuoteryhmiä, näkyy se myös hinnassa ja hinnat saattavat korkeimmillaan nousta moniin kymmeniin tuhansiin ja laajimmillaan jopa satoihin tuhansiin.

Meidän omassa hinnoittelussa verkkokaupan tekeminen alkaa noin 4250€ ja hyvin nopeasti ylittää 10,000€ rajan.

Kommentit

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *