Google Ads mainonnan 4 yleisintä mokaa & ratkaisua.

Kirjoittanut: Robin

1 kesäkuun, 2022

Google Ads mainonnan yleisimmät mokat & miten korjata ne.

Google Ads on erittäin laaja alusta, mihin kuuluu paljon erilaisia ja edistyneitä ominaisuuksia, mitkä tekevätkin Google Adsista erittäin suositun ja monipuolisen alustan. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että virheiden tekeminen on erittäin helppoa ja niitä sattuu myös kokeneille tekijöille. 

Jatkuvasti kuitenkin aloittelevat tekijät ja asiakkaat harmittelevat Google Adsin tehokkuuden ja tulosten puutetta. Usein asiakkaat tekevät näitä samoja virheitä yhä uudelleen ja uudelleen. 

Puolet ongelman ratkaisusta onkin ongelman tiedostaminen. Onneksi näihin kaikkiin ongelmiin löytyy myös ratkaisu ja ne ovat hyvin helposti korjattavissa. Tässä blogi postauksessa me käymme läpi neljä yleisintä Google Ads virhettä, jotka vahingoittavat mainoskampanjoita ja miten nämä virheet voi välttää tulevaisuudessa.

1. Liian laaja (keyword) avainsanaluettelo

Monet jotka aloittavat Google Ads mainonnan tekevät tämän virheen ensimmäisenä. Avainsanalistaan halutaan laittaa kaikki avainsanat, mitkä vain tulevat mieleen, jotta saataisiin vain kaikki mahdolliset liidit ja katsomiskerrat. Markkinoinnissa yleisesti mahdollisimman laaja näkyvyys on vain hyvä asia, mutta ei Google Ads mainonnassa. 

Google Ads mainonnan liidejä pitääkin ajatella ostovalmiuden kannalta. Kun jokaisesta näyttökerrasta maksetaan, halutaan löytää mahdollisimman ostovalmis yleisö, jotta konversioprosentti saadaan paranemaan ja kampanjan tehokkuus pysyisi korkeana. Mitä laajempi ja monipuolisempi avainsanat ovat, sitä vaikeampaa on keksiä mainostekstejä, jotka vetoavat kaikkiin luettelon hakuihin. 

Tässä apuun tulee Google Ads mainosryhmien järjestäminen. Voit siis pyörittää montaa eri mainosryhmää saman kampanijan alta. Alla olevassa kuvassa on esimerkki Google Ads kampanjan rakenne. Jos yrityksesi siis esimerkiksi tarjoaa paljon erilaisia palveluita eri tarpeisiin, mutta teillä on kuitenkin yksi tarjous, ne voi pitää samassa kampanjassa ja erottaa ne eri mainosryhmiin. Eri mainosryhmiin voi myös erottaa eri kielillä toimivat mainokset.

Pienemmät kohdennetut mainosryhmät ovat huomattavasti tehokkaampia ja tavoittavat usein paljon paremmin kohdeyleisöjä. Avainsanoja valitessa kannattaa myös miettiä avainsanojen haun tarkoitusta. Esimerkiksi ”häämeikkiä”etsivät ihmiset kirjaimellisesti etsivät meikkiä – eivät meikkitaiteilijaa. Tälleen saatat joutua näiden ihmisten hakutuloksiin, kuluttaen budjettiasi, saamatta mitään vastineeksi. Väärä hakutarkoitus voi hyvin nopeasti kuluttaa aukon sun mainosbudjettiin.

2. Muiden kuin avainsana kohdistus vaihtoehtojen laiminlyöminen

Vaikka avainsana kohdistus on selvästi kaikista tavoista tärkein, jotta mainokset näkyvät oikeassa paikassa oikealle yleisölle, pystyy mainoksia myös kohdentamaan esimerkiksi sijainnin avulla. Jos ihmiset esimerkiksi etsivät siivouspalvelua he ovat todennäköisesti kiinnostuneita paikallisesta yrityksestä, eikä yrityksestä, mikä on toisella puolella maata.


Sijaintiasetuksia hyödyntämällä pystytään varmistamaan että mainokset näkyvät vain oikealla alueella ja tahallisesti jätetään tietyt alueet ulos. On myös yrityksiä, jotka tarjoavat palveluita ja tuotteita täysin internetin välityksellä. Näin siis tämä kohdennus asetus ei ole heille ajankohtainen. 

Myös kielten avulla voi kohdistaa mainoksia. Tämä kuitenkin kannattaa tehdä yllä mainitulla tavalla. Jokaiselle kielelle eri mainosryhmä ja yrittää välttää samassa mainosryhmässä monen eri kielen käyttämistä, sillä tämä lisää myös epätarkkuutta ja usein kuluttaa budjettia.

Muut kohdennus tavat ovat myös hyödyllisiä kuten yleisösegmentit. Näitä kuitenkin kannattaa käyttää harkiten ja ei rajoitetusti, ettei kohdeyleisö jää liian pieneksi. Mutta nämä kannattaa pitää mielessä, jos olet rakentamassa hyvin tarkkaa mainoskampanjaa.

3. Kampanjan unohtaminen

Tämä on erittäin yleinen virhe, mihin melkeinpä jokainen on sortunut ainakin kerran. Unohdetaan kampanja kokonaan, kun se ollaan saatu toimimaan ja rakennettua. Tämä siis johtaakin siihen, että joko kampanjat toimivat tai ei. Jos tulokset alkavatkin hiipumaan, ei asialle tehdä mitään. 

Usein kampanjat tarvitsevat jatkuvaa päivittämistä ja ylläpitoa. Esimerkiksi asioita, mitä pitää silmällä ovat:

  • Avainsanojen jatkuva seuranta ja päivittäminen ( avainsanojen poistaminen ja lisääminen)
  • Hintatarjousten seuranta ja muuttaminen konversioiden maksimoimiseksi
  • Negatiivisten avainsanojen lisääminen turhien hakutulosten minimoimiseksi.


Tämä on yksi yleisimmistä syistä, miksi suurin osa Google Ads mainoskampanjoista ei selviä. Mainosryhmien jatkuva päivittäminen ja huoltaminen vie valtavasti aikaa ja vaatii paljon työtä, mutta se on erittäin tärkeää ja vaikuttaa negatiivisesti mikäli et pidä huolta mainosryhmistä. Useat yritykset siis ulkoistavat työn meidän kaltaisille yrityksille helpottaakseen työmäärää.

4. Keskitytään vain positiivisiin avainsanoihin mutta ei negatiivisiin

Usein mietitään kuka kuuluu kohderyhmään, mutta harvemmin mietitään kuka ei varmasti ole kohderyhmää. Tämä Google Ads mainonnassa kuitenkin auttaa, sillä Google ei osaa erottaa haku tarkoitusta automaattisesti. Näin siis kun joku etsii urheilukenkiä, hän saattaa tarvita sisäpelikenkiä mutta sinä myytkin keilauskenkiä. Näin siis vaikka molemmat ovat urheilukenkiä, ovat ne täysin eri tarkoituksiin. 

Mainosbudjetti voi kulua hyvin nopeasti ilman että saat kunnon konversioita aikaiseksi. Aluksi voi tuntua että negatiivisia avainsanoja ei löydy ollenkaan, mutta hetken pohtimisen jälkeen saattaa löytyä hyvin paljonkin negatiivisia hakusanoja. Hakusanoja ei myöskään kannata miettiä negatiivisesti suoranaisesti, sillä ne eivät ole huonoja tai negatiivisia asioit, vaan enemmänkin hakusanoja, minkä alta et halua että mainoksesi löytyy.

Paras ja helpoin paikka muokata hakusanoja on Google Adsista löytyvä avainsanojen suunnittelija. Myös muutama muu työkalu kuten Google keyword planner auttaa sinua löytämään avainsanoja ja vertaamaan niiden hintoja ja muita tilastoja. Löydät tämän omasta Google Adsista.


Muutama muu erittäin hyödyllinen Google Chrome laajennus auttaa sinua löytämään avainsanoja. Ubbersugest – SEO and Keyword Discovery ja Keyword Surfer.

Jos olet hukassa ja tämä kaikki kuulostaa aivan liian vaikealta, ole meihin yhteydessä, autamme sinua mielellään!

Kommentit

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *